Ali ste vedeli…?

  1. Mačke lahko pijejo tudi slano vodo.Mačje ledvice lahko prečistijo slano vodo in z njo znova hidrirajo svoje telo, vendar kljub temu slana voda ne sme ostati Edina oblika hidracije – mačke kljub temu potrebujejo svežo vodo.
  2. Mačke ne vidijo neposredno pred svojim smrčkom.Kljub temu, da imajo mačke izjemno oster voh in super oči, ki vidiji tudi v izjemno slabi svetlobi, žal ne morejo videti objektov direktno pred svojim smrčkom.
  3. Mačke spijo. Mačke v povprečju spijo kar 15 ur dan, kar je še enkrat več kot povprečen človek.
  4. Mačke se potijo skozi blazinice na tačkah. Ko je zunaj izjemno vroče lahko opazite tudi mokre odtise tačk.
  5. Mačke redkeje pomežiknejo.To jim omogoča tretja veka, ki je pri zdravi mački skrita. Varuje jih pred tujki in oko dodatno vlaži.
  6. Mačke predejo zelo hitro.Mačka lahko proizvede kar 26 predenj na sekundo.
  7. Domača mačka lahko teče s hitrostjo 50 km/h. Hitrost običajno povežemo z živalmi kot so divje mačke, gazele in hrti. Toda tudi vaša mačka je lahko zelo hitra žival.
  8. Mačja ključnica ni povezana z ostalimi kostmi. Zakopana je v mišice, zaradi tega se lahko mačke splazijo skozi majhne odprtine. Ko se plazi skozi kakšno luknjo, zgleda, kot da ne bi imela kosti, tako je prilagodljiva. Sicer pa ima mačka večje število kosti kot človek.
  9. Mačka se bo odzvala na mačjo meto, le če ima za to namenjen gen. Ne rodi se vsaka mačka s tem genom in ne pokaže se takoj v mladosti, če jo ima rada. Zato se ne da pričakovati, da se bodo že mlade mucke odzvale na mačjo meto, tako kot se starejše.
  10. Mačji uhelj obrača 32 mišic, mačka pa ga lahko obrača 10 krat hitreje, kot pes svojega. Mačka lahko obrne vsak uhelj za 180 stopinj.