Pri vzgoji živalskih mladičev je filozofija precej podobna tisti, ki velja za vzgojo otrok. Če mladičku zagotovite ustrezno oskrbo in vzgojo od rane mladosti, je velika verjetnost, da bo zrasel v zdravo, dobro prilagojeno in vedenjsko neproblematično odraslo žival.

Mačji mladič mora do osmega tedna starosti bivati skupaj z mamo in sorojenci, saj sam še ne more uravnavati svoje telesne temperature in je odvisen od tuje telesne toplote, ki jo nujno potrebuje za preživetje. V tem obdobju se mucku razvijata vid in sposobnost samostojnega gibanja, poteka usklajevanje motorike prednjih in zadnjih tačk, prav tako pa še vedno potrebuje pomoč matere pri hranjenju in iztrebljanju. Od osmega do enajstega tedna starosti je obdobje, ko se mucek začne hraniti sam. To je obdobje odstavljanja in hkrati obdobje, ko se intenzivno razvijajo motorične sposobnosti mladička. Pomembno je mladičku zagotavljati optimalne pogoje za varno tekanje, skakanje, igranje in raziskovanje. V tem obdobju je potrebno pričeti s postavljanjem meja, mladička zadrževati znotraj varnega prostora in ga skrbno nadzorovati, da se ne poškoduje.

Od dveh do štirih mesecev starosti poteka faza hitre rasti. V tem obdobju imajo mladički skoraj trikrat več energije kot je bodo imeli v odrasli dobi, potrebujejo 3-4 obroke hrane na dan, posamezni obroki pa naj bi vsebovali približno 30 odstotkov beljakovin.

Od četrtega do šestega meseca starosti je obdobje pubertete, v katerem mladiči dosežejo spolno zrelost. Gre za občutljivo obdobje, ki lahko vključuje razvoj kakšne neprijetne navade, kot sta markiranje ali teritorialnost. Posvetujte se z izbranim veterinarjem glede možnosti kastracije ali sterilizacije, ki lahko prepreči takšno vedenje.

Metode vzgoje in socializacije vključujejo:

– navajanje mucka na uporabo mačjega stranišča,
– navajanje na redno tedensko nego (česanje, čiščenje ušes, krajšanje krempljev, umivanje …),
– navajanje na mačje igrače,
– navajanje na uporabo sprehajalnih in plezalnih površin, praskalnikov in ležišč,
– navajanje mačke na sprehajanje na povodcu (če se odločite za sprehajanje zunaj),
– navajanje na glasbo, hrup, obiske in druge vsakodnevne zvoke v domačem okolju,
– učenje, da vas mačka med igro ne grize ali praska,
– izpostavljanje drugim hišnim ljubljenčkom in obiskovalcem,
– navajanje na vožnjo z avtomobilom (ki seveda vključuje tudi navajanje na prenosni boks),
– navajanje na nagrajevanje lepega vedenja s priboljški in pohvalami.
Nezaželenega vedenja nikoli ne grajajte, pač pa ga ignorirajte. Z mlado muco bodite vselej potrpežljivi in vztrajni.

Povzeto po: https://mucek.si/vse-kar-bi-morali-vedeti-o-vzgoji-mladih-muc/