Mačke niso izgubile svojih komunikacijskih sposobnosti, ki so jih razvile v divjini. Poleg mijavkanja mačke uporabljajo celo paleto signalov za sporazumevanje, od zelo neposrednih in očitnih do subtilnih gest, ki jih ne boste opazili, vendar sporočajo veliko drugim mačkam.

Najpomembnejša čutila pri mačkah so vonj, dotik in sluh. Uporabljajo jih veliko bolje, kot ljudje. Prav tako lahko z govorico telesa izrazijo mnogo čustev, od strahu in agresije do bolečine in zadovoljstva.

Vonj: Mačke imajo v nosu poseben organ t.i. vomeronasalni organ, ki jim pomaga odkrivati vonjave. Morda ste opazili, da vaša mačka nekoliko odpre svoja usta, ko zavoha nekaj novega. Pri tem uporablja vomeronasalni organ. Vonj je tudi pomemben način komunikacije. Mačke se med seboj prepoznavajo po vonju in ga uporabljajo za označevanje svojega ozemlja. Vonjalne žleze imajo okoli ust in nog. Zato lahko pogosto vidite svojo mačko, kako drgne svoj obraz okoli pohištva ali ljudi z namenom označitve pripadnosti.

Govorica telesa: Z razumevanjem signalov telesa vaše mačke, boste opazili, kdaj se vaša mačka ne počuti dobro, kdaj jo je strah ali na splošno ni pri volji za nežnost. V takšnem primeru jo je najbolje pustiti za nekaj časa pri miru. Veliko lahko povedo tudi mačje oči. Če ima mačka razširjene zenice to pomeni, da jo je bodisi strah, bodisi izraža agresijo, če ima usmerjeni pogled. Agresijo izraža tudi z nazaj obrnjenimi ušesi. Če pa so ušesa povešena in jih tiščijo h glavi izkazujejo s tem izrazito prestrašenost. Zadovoljne mačke nosijo ušesa pokonci in nagnjene rahlo naprej.

Mijavkanje: nekateri trdijo, da se mačke z mijavkanjem želijo le približati naši verbalni govorici. Z mijavkanjem želijo opozoriti nase, prosijo za hrano, kličejo partnerja ob paritvi in grozijo drugim mačkam ob pretepih.

 

Povzeto po: https://www.aler.si/novice-in-nasveti/vedenje-mack